Dacă ești născut înainte de 2000, probabil ești familiar cu toată evoluția internetului: de la conexiunea prin modem, la cablu, și, în final, la rețeaua Wi-Fi de care ne bucurăm și în prezent.
Desigur, când privim retrospectiv, ni se pare că perioada în care angajații firmelor de internet veneau să ne monteze cablul acasă este demult apusă, însă în realitate, nu a trecut atât de mult timp de atunci, fapt ce ne demonstrează progresul amețitor al internetului.
Dacă în 2002 ne străduiam să avem 30 minute neîntrerupte de conexiune, astăzi ne bucurăm de internet nelimitat, chiar și în locurile publice. Și, ceea ce vedem acum este de-abia începutul! Ești pregătit să afli cum va arată internetul în viitor?
Acest articol își propune să îți arate ce este și cum funcționează Web 3.0, un aspect esențial care va revoluționa tot ceea ce știai până acum despre nelipsitul tău prieten care le știe pe toate.
Ce este Web 3.0 (web3)
Sursa foto: browser to use
În momentul de față, internetul se află în fața unei schimbări de paradigmă, astfel, următoarea generație de internet bate deja la ușă. După cum menționăm anterior, Web 3.0. se află deja la orizont. Însă, cu siguranță va întrebați cu scepticism la ce se referă, mai exact acest termen.
Pe scurt, Web 3.0. este următoarea iterație care se va baza în mare parte pe tehnologia blockchain, pe criptomonede, dar, cel mai important, pe tehnologia descentralizării. În esență, această modalitate le permite utilizatorilor să folosească internetul fără a renunța la controlul asupra datelor personale.
De asemenea, utilizatorii își pot vinde sau comercializa datele fără a-și pierde proprietatea, fără a riscă confidențialitatea sau a se baza pe intermediari.
Așadar, dacă până acum te temeai să accesezi anumite site-uri, fiindcă identitatea îți putea fi urmărită, acest lucru nu va mai fi posibil în viitor.Cum functioneaza Web 3.0
Sursa foto: forbes
Cheia inovației din tehnologia 3.0. stă tocmai în digitalizarea activelor prin intermediul “tokenizarii”. “Tokenizarea” presupune convertirea activelor și a drepturilor într-o reprezentare digitală, prin așa-numitul “token” care face parte dintr-o rețea de blockchain.
Criptomonedele și token-urile sunt monede digitale care pot fi schimbate cu ușurință în cadrul rețelelor, conducând la un nou model de business care are că scop democratizarea finanțelor și comerțul. Jetoanele non fungibile sunt unități de date care reprezintă active unice, precum avatarele, artă digitală sau cărțile de schimb, proprietăți care pot fi deținute de utilizatori și monetizate în interes propriu.
De asemenea, dacă ți-ai dorit vreodată că un aparat să-ți citească gândurile și să execute totul fără a da comenzi suplimentare, ei bine, în viitor vei putea face acest lucru grație tehnologiei Web 3.0! Această inovație își propune să ofere rapid informațîi personalizate și relevante prin utilizarea inteligenței artificiale și a tehnicilor avansate de învățare automată.
Așadar, imaginează-ți că eșți în trafic, iar brusc, te gândeșți că diseară ai vrea să iei o cină romantică într-un restaurant italienesc. Tot ce trebuie să faci este să-i îi comunici asistentului virtual acest lucru, iar în cel mai scurt timp, vei primi sugestii de restaurante localizate în proximitatea ta, precum și locurile care au cele mai bune review-uri pe Google și social media. Iar asta nu este tot! Pentru a te asigura că ai ales cea mai bună varianta, vei primi chiar și un meniu 3D.
Chiar dacă adesea suntem reticenți față de capacitatea roboților de a îndeplini sarcini umane, nu putem spune că un astfel de ajutor nu ne-ar fi de folos.
Functiile importante care se regasesc in Web 3.0
Sursa foto: csm technologies
Conceptul Web 3.0. a fost inventat de reporterul John Markoff de la The New York Times în 2006, iar termenul se referă la o nouă evoluție a web-ului care include inovații și practici specifice. Acestea sunt opt dintre caracteristicile principale ale acestei tehnologii:
Web semantic
Web-ul semantic îmbunătățește capacitățile tehnologiilor de a genera, partaja și conecta conținuturi prin căutare și analiză, dar și prin înțelegerea semnificației cuvintelor. Dacă până acum ne-am bazat pe “bătrânul” SEO (Search Engine Optimization), de acum încolo, internetul pare să ne ghicească intențiile.
Inteligență artificială
Prin combinarea capacităților semantice cu procesarea limbajului natural, computerele se aproprie încet-încet de înțelegerea umană pentru a genera rezultate rapide și relevante. Astfel, computerele devin mai inteligente, satisfăcând mai bine nevoile utilizatorilor.
Grafică 3D
Designul tridimensional este utilizat la scară largă în site-urile și serviciile Web 3.0. Așadar, dacă îți dorești să vizitezi un muzeu, dar fără a face efortul de a te scula din pat și a te deplasa fizic până acolo, nicio problema, te poți folosi de un tur virtual!
Desigur, designul 3D este aplicabil în multe alte domenii, cum ar fi jocurile pe calculator, comerțul electronic, contextele geospatiale, etc.
Conectivitate
Odată cu Web 3.0, informațiile sunt mai conectate datorită metadatelor semantice. Că urmare, experiență utilizatorului evoluează spre un nou nivel de conectivitate care valorifica toate informațiile disponibile.
Ubicuitate
Conținutul și serviciile de internet pot fi accesate de oriunde și în orice moment, indiferent de numărul de dispozitive, și, de asemenea, pot fi utilizate și prin alte device-uri care nu sunt neapărat computere sau telefoane smart.
Blockchain
Prin intermediul tehnologiei blockchain, datele utilizatorilor sunt protejate și criptate. Acest lucru împiedică marile companii să controleze și să se folosească de datele cu caracter personal.
Descentralizare
Rețelele de descentralizare stochează datele în cadrul unei interconexiuni de tipul “peer-to-peer”. Astfel, utilizatorii își pot păstra proprietatea asupra datelor și activelor digitale și, în același timp, se pot conecta în siguranță pe internet fără a fi urmăriți.
Edge Computing
Web 3.0. se bazează pe avansul edge computing care permite procesarea datelor și aplicațiilor pe dispozitive precum telefoane mobile, laptopuri, senzori și mașinării inteligente.
Tehnologia Blockchain
Sursa foto: open access gouvernement
Știm deja ce este un blockchain și cât de mult ajută această aceast[ tehnologie în varii domenii.
Acest concept a fost creat că “actor de sprijin” în timpul revoluției bitcoin, fiind tehnologia din spatele monedei virtuale, susținând întreaga arhitectură a sistemului de codare. De curând, s-a descoperit că are un potențial extraordinar de sine stătător nu doar în tranzacțiile financiare, ci și în alte aplicații, precum administrația publică sau internetul obiectelor.
Blockchain permite transferul de date într-un mod complet sigur datorită sistemului său de criptare extrem de complex. Este similar cu registrul unei companii, în care este monitorizată fiecare mișcare de numerar, însă în cazul de față, vorbim de un registru digital de evenimente.
O altă particularitate a blockchain-ului o reprezintă faptul că transferul nu necesită un intermediar centralizat care să identifice și să certifice informația, deoarece aceasta este distribuită în așa fel încât să poată fi înregistrată și validată, fără a necesita un semn de încredere digital.
Odată introdusă, informația nu poate fi ștearsă, fiind permisă doar adăugarea de noi înregistrări.
Web 3.0 vs. Web 2.0
Sursa foto: scalefast
Internetul a evoluat într-un ritm amețitor de-a lungul anilor. Așadar, în prima fază, am avut de-a face cu Web 1 care includea pagini web statice ce serveau conținut din sistemul de fișiere al serverelor.
Acest sistem a permis utilizatorilor să acceseze date din aproape orice colț al lumii. Cu toate astea, Web 1.0. nu oferea nicio posibilitate de interacțiune cu conținutul. Ca urmare, Web 2.0. a început să câștige teren, iar dezavantajele Web 2.0. au dus la apariția Web 3.0. care pare a fi soluția viitorului.
Astfel, înainte de a compara cele două sisteme, haideți să înțelegem mai bine ce presupunea Web 2.0.
- Web 2.0. permite sortarea liberă a informațiilor, dând utilizatorilor oportunitatea de a-și recupera și clasifică informațiile în mod colectiv.
- Era o tehnologie care se concentra pe asigurarea unui conținut dinamic, cu o mare capacitate de reacție la solicitările utilizatorilor.
- Punea accentul pe evaluarea comentariilor online ce servesc drept canale pentru fluxul de informații dintre utilizatori și proprietarii site-urilor.
- Permitea accesul la conținutul web al televizoarelor și dispozitivelor mobile, precum și a consolelor multimedia. Practic, a tuturor dispozitivelor conectate la internet.
- Utilizatorii puteau să participe la crearea și partajarea conținutului receptiv, alături de prezentarea unor perspective favorabile de colaborare. Prin urmare, așa au apărut multe dintre comunitățile virtuale.
În comparație cu Web 2.0, Web 3.0. vine cu îmbunătățiri vizibile, în special în ceea ce privește infrastructură. Așa cum menționăm anterior, inovația 3.0. se folosește de web-ul semantic, utilizând un sistem avansat de metadate.
Acest sistem ajută la structurarea și aranjarea tuturor tipurilor de date pentru a le face lizibile atât pentru oameni, cât și pentru mașini. Cel mai mare avantaj al Web 3.0. în raport cu Web 2.0. îl reprezintă faptul că elimina nevoia de intermediari centralizati și introduce universalitatea informațiilor.
Ei, cum îți pare această inovație? Chiar dacă încă o privești cu scepticism, sunt mari șanse să te folosești foarte mult de ea în curând. Noi zicem că viitorul sună bine!