Deainoștri NFT

Lumea criptomonedelor este în continuă schimbare, în fiecare zi apar noi monede virtuale sau NFT-uri, unele valorând milioane de dolari. 

NFT-urile, cunoscute drept non-fungible token, au luat avânt în anul 2020, fiind o investiție interesantă pentru persoanele interesate de piața criptomonedelor, dar și pentru cei care își doresc o investiție de viitor.

NFT-urile le oferă creatorilor de conținut un nou mod de a-și controla creațiile, în special în lumea artei digitale. Ele pot fi, de asemenea, folosite și în cazul finanțelor descentralizate (DeFi), la fel de popular.

Ce reprezintă NFT-urile?

Sursa foto: information age

Într-un mod mai simplu, un NFT este un token virtual, care rulează pe contracte smart pe un blockchain. Conceptul a apărut în 2015, iar primul proiect de tip NFT a luat naștere în 2017. NFT-urile moderne sunt acum create pe protocolul ERC-721 pe blockchain-ul Ethereum, dat fiind că token-urile ERC-721 sunt unice, în timp ce cele ERC 20 sunt identice.

Un token este o unitate monetară, un non-fungible token înseamnă că unitatea monetară nu poate fi schimbată cu altceva. Spre exemplu, dacă o bancnotă poate fi schimbată pentru a cumpăra diverse produse sau servicii cu aceeași valoare, un non-fungible token este ca și cum ai cumpăra un bilet de avion – conține datele tale și nu poate fi schimbat cu informațiile altui pasager.

În același timp, un NFT poate fi folosit pentru a distribui și verifica proprietatea unui token. De regulă, NFT-urile pot fi opere exclusive, precum video-uri, Gif-uri, imagini de colecție sau chiar texte. 

Cum funcționează NFT-urile?

Sursa foto: kriptomat

NFT-urile diferă de criptomonede prin faptul că sunt un activ digital sau fizic și conțin o serie de informații valoroase pe care o monedă tradițională nu le-ar putea avea. Acestora le poate fi demonstrată autenticitatea și nu pot fi schimbate, așa cum în cazul monedelor se întâmplă. 

Datele unice ale NFT-urilor facilitează nu doar validarea proprității acestora dar și transferul între proprietari. 

Cât de mare este piața NFT-urilor?

Sursa foto: gobankingrates

Potrivit SkyQuest Technology,  piața globală a NFT-urilor era evaluată la peste 15,70 miliarde de  dolari, și se estimează că până în 2028 aceasta va ajunge la peste 122,43 miliarde de dolari.  

Majoritatea tranzacțiilor se realizează prin Opensea dar și pe alte market place-uri. 

Ce sunt NFT-urile Deainostri?

Sursa foto: deainostri

Deainostri.com le pune la dispoziția celor pasionați de opere de artă și tehnologie o serie de peste 5000 de NFT-uri, create pe blockchain-ul Elrond și reprezentând personaje și stereotipuri românești.

Această colecție nu este doar unică, ci și haioasă și profitabilă. Practic, NFT-urile create de echipa Deainostri reprezintă primul proiect creat pe blockchain-ul Elrond, ce își propune să ofere o utilitate reală. 

Cum pot fi folosite NFT-urile?

Sursa foto: deainostri

NFT-urile create de Deainostri nu sunt o simplă fotografie sau operă de artă, ci reprezintă accesul la un club privat, o apartenență la o comunitate. De aceea, Alexandru Popescu, Adrian Brojbeanu și Andrei Iacob și-au propus să dezvolte un sistem prin care holderii Deainostri sa fie răsplătiți.

Astfel, cu NFT-urile cumpărate de la noi te poți bucura de următoarele beneficii:

  • Deții merch-ul – este considerat unul dintre primele sisteme de loializare pentru holderii de NFT-uri; 
  • Ai acces exclusiv la promoții și giveaway-uri – atât în lumea virtuală, cât și în viața reală;
  • Airdrops – 50% din royalties sunt investite într-o fermă de token, iar câștigurile sunt distribuite lunar către holderi;
  • Giveaway-uri constante pentru cei din comunitate;

În ce situații mai pot fi folosite NFT-urile?

Sursa foto: wired

NFT-urile pot fi folosite într-o gamă variată de situații, printre care:

  • NFT-uri în jocuri – NFT-urile sunt o bună modalitate de a-l reprezenta pe jucător, iar din moment ce ai creat sau cumpărat o resursă NFT pentru joc o poți folosi în mai multe jocuri;
  • Achiziția de obiecte de artă – multe case de licitații vând proprietatea parțială pentru opere de artă ce rămân în muzee și galerii prin NFT-uri;
  • NFT–uri de colecție – sunt mici fișiere de tip JPEG, care formează o colecție; 
  • NFT–uri cu celebrități și sport – fanii își susțin vedetele cumpărându-le NFT-urile, iar astfel primesc conținut personalizat sau informații exclusive despre ele;
  • NFT-uri ca investiție de viitor – fiecare NFT este un activ digital unic, pe care le poți cumpăra la un preț mic și pe care le vinzi în viitor la un cost mai ridicat. Practic, nu trebuie sa faci nimic, NFT-urile lucrează pentru tine.

În cazul artiștilor care le creează, NFT-urile le oferă siguranța protecției drepturilor de autor, dividente din vânzarea creațiilor și o piață de desfacere mai mare decât în cazul celei reale – creatorul vinde direct unui cumpărător, fără intermediari. 

Cum poți crea un NFT?

Sursa foto: kriptomat

Lansarea unui NFT pe piața virtuală este un proces destul de complex. Crearea propriu-zisă nu este cea mai dificilă parte, dar este important ca un creator să fie familiar cu particularitățile platformelor de tip NFT existente.

Astfel, cel mai important este să înțeleagă cum funcționează sistemul de blockchain, pe baza căruia să dezvolte un smart contract (codul cu regulile de guvernare a NFT-ului pe blockchain), astfel încât să digitalizeze opera de artă în sine apoi procesul de monetizare.

În ceea ce privește costurile creării unui NFT acesta variază între 10 și 1000 de dolari, la care se adaugă taxa de creare a contului de vânzare și taxa de tip Gas fees (reprezintă o formă de recompensare pentru persoanele care pun la dispoziție rețeaua). 

Și costul de revânzare al unui NFT implică anumite costuri. Spre exemplu, taxa de autorizare a tranzacției sau taxa de drepturi de autor, care variază între 10 și 30%. 

Deții NFT-uri? Iată cum poți face bani din ele!

Sursa foto: beincrypto

Fiind o metodă relativ nouă sunt puțini investitori și colecționari care înțeleg ce presupune investiția într-un NFT și potențialul uriaș pe care acesta îl are. Un NFT îți poate aduce bani în cinci moduri: staking, flipping, închirierea lor, redevențe și jocuri.

Staking-ul NFT este o metodă de a câștiga un venit pasiv; practic, această modalitate le permite deținătorilor de NFT-uri să își blocheze monedele pe platforme DeFi și să primească, la schimb, diverse recompense. Totul se face fără a fi necesară vânzarea NFT-urilor.

Staking-ul NFT se bazează pe mecanismul Proof of Stake (PoS), care le permite investitorilor să aibă diverse recompense, bazate pe randamentul anual procentual (APY) și numărul de NFT-uri angajate în staking.

Staking-ul NFT se aseamănă cu cel al monedei Bitcoin sau Ethereum – ai nevoie doar de un portofel de criptomonede ce acceptă NFT-uri. Totuși, trebuie menționat că nu orice fel de NFT îți aduce recompense, de aceea este indicat să verifici proiectele înainte de o achiziție. 

Vrei să tranzacționezi cu succes NFT-uri?

Scrie mai jos adresa ta de email ca să primești acces la trainingu-ul gratuit

Ai un prieten căruia i-ar fi de folos acest articol? Ajută-l cu un share. Îți va fi recunoscător :)

Autor Articol

Picture of Alex Hudițan
Alex Hudițan

Antreprenor, investitor și fondator al comunității NFT Alpha

Vrei să tranzacționezi cu succes NFT-uri?

Scrie mai jos adresa ta de email ca să primești acces la trainingu-ul gratuit

Cele mai populare articole

Articole Asemănătoare

Hey, mai ești interesat de tranzacționarea de NFT-uri?

Alătură-te acum comunității NFT Alpha