Cum Creezi, Cumperi si Vinzi NFT
NFT-urile sau non fungibile tokens au devenit din ce în ce mai populare, nu doar în materie de investiții ci și de creație.
Datorită caracteristicilor lor, precum unicitatea și dovedirea autenticității, acestea devin un subiect de interes pentru extrem de mulți oameni, de la vedete la personalități, scriitori, muzicieni, oameni de afaceri, dar și oameni obișnuiți care vor să facă investiții. Află ce este un NFT și cum au apărut ele, înainte de a începe să creezi, să cumperi sau să vinzi un NFT.
Investitorii și colecționarii sunt cu atenția pe toate NFS-urile care pot avea un potențial de creștere uriaș și sunt dispuși să investească în astfel de tokenuri non fungibile sau chiar colecții, din motive foarte bine întemeiate.
Faptul că deja unele creații precum cea a lui Beeple, spre exemplu, s-a vândut cu peste 69 de milioane de dolari, un preț record de altfel, îi determină pe oameni să înceapă tranzacționarea de NFT-uri dar și să își creeze propriile NFT-uri.
Totuși, cât de complicat este să creezi un NFT și ce implică asta, de fapt?
Află din acest articol cum creezi, cumperi și vinzi NFT-uri.
Cum creezi un NFT
Ca să înțelegi foarte concret cum creezi un NFT, trebuie să treci prin câțiva pași. Crearea unui NFT nu presupune o singură etapă, la fel ca oricare altă creație, de altfel. Deci hai să vedem cum creezi NFT-urile și ce ai de făcut, mai exact.
Decide-te asupra tipului de NFT
Dacă îți dorești să creezi un NFT trebuie să știi că există mai multe tipuri de NFT-uri.
Deși, cele mai comune active digitale de artă sunt imaginile, de fapt, ai la dispoziție o multitudine de opțiuni atunci când vrei să îți creezi propriul NFT.
Deci, ce îți dorești să fie? O poză, un video scurt, un meme, un GIF, un tweet, o pictură personalizată?
Indiferent ce vei alege, un lucru este cert. Un NFT este un articol digital cu un proprietar unic, deci tu vei rămâne pentru totdeauna creatorul acestui NFT, indiferent cine îl va cumpăra și pe ce sumă se va licita.
Alege-ți blockchain-ul
Acum că ai decis ce fel de NFT vrei crea, este timpul să îți alegi blockchain-ul, adică tehnologia pe care acesta o va utiliza.
Cel mai mare și mai popular blockchain din acest moment pentru NFT este Ethereum, însă nu este nici pe departe singurul. Alte opțiuni pot fi Solana, Elrond, Polygon, Tezos, Polkadot, Comos, Smart Chain, etc.
Configurează-ți portofelul digital
În pasul 3 este important să știi că ai de creat un portofel digital unde vei primi banii în urma vânzării NFT-ului tău dar și pentru a face, achiziții și tu, la rândul tău. O dată ce ai intrat în această lume, cu siguranță nu te vei limita doar la a crea ci și la a tranzacționa alte creații sau active digitale.
Nu uita să cumperi câteva criptomonede, de preferat Ethereum, dacă discutăm despre Opensea.
Alege-ți piața
Ești aproape gata cu procesul de creare a unui NFT, acum că ai trecut prin acești pași.
Deci, este timpul să te decizi, unde vei vinde NFT-ul tău. Există zeci de platforme pe care poți face asta, și ideal ar fi să alegi ceea ce ți se pare cel mai potrivit pentru tine. Pentru asta, este bine, să faci un scurt research înainte.
Până atunci, îți dăm un pont. Spre exemplu pe platforma OpenSea cât și pe Rarible nu vei plăti nimic dacă creezi pe blockchain-ul Ethereum.
Listează-ți NFT-ul în platformă
Multe dintre platformele care îți oferă acest serviciu de crearea unui NFT îți oferă și ghiduri ușor de utilizat pentru a te sprijini în procesul de încărcare a NFT-ului tău. Deci caută butonul ”creare” și urmează pașii.
Tot la acest pas vei alege si blockchain-ul, deci poți opta pentru mai multe variante precum Solana, Elrond, Flow, Tezos, Polygon etc.
Dacă vrei să îți creezi un nft gratuit, alege Ethereum.
Începe promovarea
Ca orice produs nou, este normal să începi să îți faci cunoscută creația, în special dacă alegi varianta gratuită.
Așadar, dă sfoară în țară despre NFT-ul pe care l-ai creat pe rețelele de socializare sau comunitățile din care faci parte.
Poti crea un NFT gratis?
Da, poți crea un Nft gratuit, dacă alegi platforma potrivită.
Așa cum am spus mai sus, unele platforme precum OpenSea și Rarible se folosesc de conceptul ”lazy minting”, care susțin crearea nft-urilor gratis.
Mai concret, poți scoate la vânzare NFT-ul tău, fără ca acesta să fie înscris în blockchain, în primă fază, deci nu ți se vor percepe comisioane.
Doar în momentul în care acesta va fi minat, abia atunci acesta va fi înscris în blockchain, iar taxele vor fi suportate de către cumpărător.
Ce costuri poate implica crearea unui NFT?
Dacă alegi să creezi un NFT pe sistemul ”lazy minting” atunci vei scăpa de taxele de gaz pentru generare și înregistrarea pe un blockchain, însă vei avea parte de anumite dezavantaje.
De exemplu, acest NFT-uri vor fi mult mai greu de vândut, datorită faptului că platformele vor promova în mare parte NFT-urile care și-au plătit comisioanele de creare și înregistrare.
Costurile pentru crearea unui NFT pot varia de la o platformă la alta și de la un blockchain la altul.
Acestea pot fi cuprinse între câțiva cenți și sute de dolari, iar comisionul se va percepe atât la creare cât și la vânzare. În plus, un alt comision ți se va percepe atunci când se va face transferul banilor din portofelului cumpărătorului în al tău. Așadar, asigură-te că ești la curent cu toate informațiile legate de costurile percepute de platforma pe care ai ales-o pentru a-ți crea NFT-ul.
Cum cumperi NFT si de unde
Fie că ești creatorului unui NFT sau pur și simplu ești tentant să cumperi un NFT este bine să știi că acest proces nu este unul extrem de complicat, o dată ce ai creat un portofel digital și l-ai conectat la marketplace-urile care vând NFT-uri.
În timp ce, pe anumite platforme poți folosi portofelul digital propriu, altele în schimb, îți permit să te folosești de portofele create direct din platforma lor, având, evident și anumite avantaje, dacă vei face asta.
Dacă te întrebi de unde cumperi NFT, răspunsul este simplu. De pe platformele specializate în crearea, vânzarea și cumpărarea de NFT-uri.
Platformele de unde cumperi NFT-uri sunt multiple. Iată câteva dintre ele:
- OpenSea
- TrustMarket
- Solana
- Rarible
- Super Rare
- Mintable
- Foundation
- Axie Infinity Market
- Crypto NFT
- Binance NFT
- DraftKings Marketplace
- Known Origin
- Nifty Gateway
Deși ai optiuni diverse de unde poți cumpăra NFT-uri cea mai mare și mai utilizată platformă, în acest moment, atât pentru cumpărare cât și pentru creare și vânzare este OpenSea.
Aceasta este construită pe blockchain-ul Ethereum și aici, găsești tot felul de articole digitale, de la artă digitală la articole pentru jocuri sau chiar reprezentări digitale ale unor bunuri fizice. Mai mult decât atât, platforma OpenSea acceptă mai multe wallet-uri precum Metamask, Coin Base Wallet, Trust etc.
Datorită faptului că această platformă are milioane de NFT-uri împărțite în diferite categorii, s-ar putea să te simți copleșit de ceea ce vei găsi aici, în special dacă ești la început. Și cu atât mai mult, atunci când vrei să cumperi un NFT.
De aceea, am creat programul NFT Alpha, unde îți explicăm exact la ce să fii atent atunci când vrei să cumperi un NFT și cum să utilizezi în mod corect această platformă.
În plus, suntem o comunitate mare de oameni faini și pasionați de lumea NFT-urilor și discutăm deschis despre noi oportunități și riscuri. Hai și tu în comunitatea noastră, înainte de a face orice fel de achiziție, în materie de NFT-uri.
CTA NFT ALPHA
Cum vinzi un NFT
Dacă ai NFT-uri de vânzare este bine să știi cum să vinzi un NFT.
Pentru a-ți vinde NFT-ul ceea ce ai de făcut este să apeși butonul ”vinde” din platforma pe care ai ales să listezi NFT-ul tău. Apoi alege modalitatea de vânzare pe care o preferi. Ulterior, vei seta prețul pe care îți dorești să îl primești pentru NFT-ul tău.
NFT-urile listate pe anumite platforme au opțiunea de a pune un preț fix, adică suma pe care vrei să obții pentru NFT-ul tău iar pe altele, poți crea o licitație unde oamenii pot trimite ”oferte” de preț pe care tu le poți accepta sau nu. Acestea se vor finaliza doar atunci când tu ai acceptat licitația respectivă.
Mai există și varianta de ”licitație cronometrata” adică o licitație, căreia îi poți seta tu o limită de timp. În această opțiune tu vei alege prețul minim de plecare și aștepți ca oamenii să liciteze în timpul prestabilit de tine.
Nu uita că, indiferent de modalitatea pe care o vei alege, vânzătorului i se percepe o taxă (mai mare sau mai mică) din prețul total, la vânzare, fără taxa de gaz, care este separată.
Pot vinde NFT pe alte platforme?
Un NFT creat poate fi listat pe mai multe platforme concomitent și poate fi, inclusiv importat de pe alte platforme cum ar fi Rarible, Mint Base, Super Rare, Cargo etc.
Deci, da, poți vinde NFT-ul sau colecția ta de NFT-uri pe mai multe platforme din punct de vedere tehnic, însă aceasta nu este o idee foarte bună, cu atât mai mult, atunci când prețurile diferă.
Colecționarii care găsesc același NFT pe diferite platforme nu consideră că acestea au proprietari prea serioși. Ba mai mult, acest lucru îi face să piardă încrederea în unicitatea acelui NFT, cu toate că se bazează pe aceeași tehnologie. De aceea, ideal ar fi să folosești platforme diferite doar atunci când ai mai multe piese de artă digitală ce pot fi listate pe mai multe platforme.
Dar, așa cum am spus, acest lucru ar periclita reputația și moralitatea ta, ca vânzător și nimic altceva. Iar, odată ce impactul negativ a fost creat, s-ar putea ca în viitor să îți fie mult mai greu, să vinzi alte NFT-uri chiar dacă le vei lista pe o singură platformă.
Așadar decizia îți aparține, în totalitate.
La ce pret se poate vinde un NFT?
Nu există un preț prestabilit la care poți vinde un NFT. De fapt, valoarea acestuia poate crește sau scădea în funcție de foarte mulți factori.
Valoarea acestuia este dată, în primul rând de creatorul său, precum sunt artiștii consacrați spre exemplu. NFT-urile create de aceștia pot valora foarte mult, dar nu acesta este singurul lucru care dă valoarea unui NFT și îi stabilește prețul, evident.
Un alt factor care determina prețul unui NFT poate fi și utilitatea acestuia. Dacă NFT-urile dintr-o anumită colecție ar oferi intrări în anumite grupuri exclusiviste sau evenimente, sau ar face parte din anumite proiecte de viitor, acestea ar fi mult mai valoroase decât acele colecții care nu oferă un asemenea avantaj.
Cu toate că lucrurile par destul de simple, fie că ne referim la creare, la cumpărare sau la vânzare de NFT-uri, de fapt, dacă ești la început în această lume a artei digitale, este bine să ai alături o comunitate care să te sprijine în aceste procese.
Există anumite lucruri pe care trebuie să le iei în considerare în fiecare pas dar și anumite riscuri pe care trebuie să ți le asumi. Riscurile nu sunt tot una cu greșelile, deci pentru a știi foarte clar ce ai de făcut și ce oportunități există, fără a le pierde, te așteptăm în comunitatea NFT Alpha, unde îți vom arăta totul despre tranzacționarea NFT-urilor.