Indiferent că ești investitor sau nu în activele digitale, un subiect foarte în vogă în prezent, cu siguranță ai auzit de ”staking”. Și dacă acest lucru încă nu ți se pare prea interesant, află că acesta este o modalitate foarte bună de a face un venit pasiv sau de a mina alte criptomonde.
Stakingul poate părea la o primă privire un proces complex, însă, în realitate, lucrurile nu sunt chiar atât de complicate, dacă începi să le înțelegi.
Hai să vedem ce înseamnă staking și cum poți face bani din asta?
Ce inseamna Staking
Ca să înțelegi în termeni foarte simpli ce înseamnă staking, aceasta este o metodă prin care tu îți blochezi cryptomonedele pentru o anumită perioadă de timp și este o tendință care a apărut, în special în ceea ce privesc criptomonedele, însă acest concept se extinde și pentru alte active digitale.
Dacă ne referim la ce înseamnă staking crypto, aceasta este o acțiune prin care un investitor, își blochează o anumită cantitate de monede virtuale într-un anumit protocol, iar acest lucru aduce beneficii nu doar investitorului cât și platformei.
De ce ți-ai bloca monedele când le-ai putea vinde?
Pentru că primești în schimb anumite recompense dar îți și securizezi investiția.
Gândește-te la un depozit bancar în care primești dobândă pentru că ai depus o anumită sumă și nu ai retras-o pe o perioadă mai lungă de timp.
Este exact același principiu și aici, doar că, în blocarea anumitorul tokenuri recompensele sunt mult mai bune. Acestea pot reprezenta, fie procente din valoarea depusă sau ”înmulțirea” adică minarea altor monede.
Cum Functioneaza sistemul de staking
Doar anumite rețele permit protocolul de staking, iar acesta se poate face imediat după achiziție.
Procedura de stocare pe termen lung a monedelor se face în funcție de rețea, și de regulă este foarte ușoară, inițierea procesului în sine, durând doar câteva minute.
În staking contează foarte mult cantitatea, de aceea, anumite platforme solicită o cantitate minimă pentru staking de X monede.
Cu cât această cantitate de staking este mai mare, cu atât recompensele sunt mai bune. Același lucru este valabil și pentru perioada de timp pe care o alegi pentru a-ți ține blocat tokenul respectiv.
Stakingul poate fi fix, atunci când îți blochezi o cantitate de monede pentru o anumită perioadă sau flexibil. În acest caz poți retrage oricând îți dorești monedele depuse.
În ambele cazuri, poți bloca întreaga cantitate pe care ai achizitionat-o sau doar o parte din aceasta.
De ce primești recompense făcând staking?
Pentru că acesta consumă mult mai puțină energie, datorită faptului că nu mai folosește echipamente pentru a mina alte monede. Practic tu iei parte la securizarea rețelei și participi activ la validarea de blocuri în proporție cu numărul monedelor pe care le deții.
Un utilizator care face staking devine un element foarte important în piața și securitatea rețelei pentru că acesta devine un nod de validare. Acesta fiind un alt motiv pentru care, ești recompensat.
Beneficiile si riscurile asociate staking-ului
Ceea ce a făcut ca acest staking să fie unul foarte popular se datorează tocmai acestor recompense de care investitorii, dar și sistemul în sine, beneficiază.
Venit pasiv
Dacă în sistemul clasic de depunere a banilor într-un depozit bancar, dobânda este de maxim 1%, ei bine, în acest protocol primești până la 6% pe an, în cazul anumitor tokenuri iar în anumite cazuri aceste procente pot ajunge chiar și la 10% sau 20% pe an.
O altă modalitate de a mina
Dacă acum ceva timp minatul criptomonedelor se facea cu ajutorul anumitor echipamente acum poți mina monede prin staking. Adică, vei depune o cantitate de monede, iar la o anumită perioadă de timp, în funcție de platforma pe care o alegi, vei primi încă o monedă sau o fracțiune din aceasta în plus.
Câștigi chiar dacă nu vinzi
O dată ce ai achiziționat active digitale ai mai multe variante prin care poți face profit cu acestea. Unul dintre cele mai cunoscute și utilizate fiind bineînțeles trading-ul, adică le cumperi la un preț mai mic pentru a le vinde la o valoare mai mare.
Însă aceasta nu este singura metodă, pentru ca stakingul îți poate aduce profituri bune, pe termen lung, fără ca tu să fii prezent, pentru a vinde și a cumpăra.
Devii un element important în rețea
Eficiența pe care o aduci în rețea prin faptul că nu mai este nevoie să se creeze noi blocuri în blockchain ajuta la o eficientizare a rețelei și a consumului energetic dar și la o securizare mai bună.
Riscurile stakingului
Acum că am vorbit despre beneficii hai să vedem și care sunt riscurile, pentru că, atunci când ne referim la investiții, întotdeauna există și riscuri pe care trebuie să ți le asumi.
Incident de securitate cibernetică
Cu toate că acest lucru se întâmplă destul de rar, posibilitatea unui incident cibernetic de securitate te poate face să pierzi tokenii.
Din acest motiv, foarte mulți investitori apelează la așa numitul ”cold staking”, adică își țin monedele pe un hardware extern, care nu este conectat la internet.
Fluctuația de preț a activelor digitale
Faptul că valoarea activelor digitale nu este una fixă, există și riscul ca prețul acestora să scadă foarte mult în perioada în care acestea sunt puse la staking.
Și pentru că nu vei putea retrage monedele o anumită perioadă de timp, există riscul de a pierde o anumită parte din investiția inițială. Acest fenomen este denumit și ”bear market” dar, aici cea mai bună modalitate este să ai răbdare ca piața să se stabilizeze și nu să ieși din ”joc”.
Anularea stakingului poate dura
În cazul anumitor platforme vei fi nevoit să aștepți o perioadă de câteva zile până când vei putea tranzacționa din nou activele pe care le-ai avut puse la staking.
Important aici, este să te informezi înainte de a începe procesul de staking, pentru a știi toate aceste lucruri, din timp. Atunci când vorbim despre activele digitale, fiecare minut contează în valoarea acestora, deci, informează-te despre acest lucru.
Nu orice activ digital poate fi pus la staking
Înainte de a te decide să depui la staking asigură-te că acel activ digital poate fi depus la staking și informează-te despre toate recompensele pe care le poți primi.
Cele mai potrivite monede pentru Staking 2022
Pentru a te asigura că ai parte de recompense frumoase și că te bucuri de toate beneficiile stakingului, iată care sunt cel mai bune monede pentru a fi puse la staking în 2022.
DeFi Coin – una dintre cele mai bune monede pentru staking per general. Poți câștiga între 30- 75% APY (procent anual), dacă alegi varianta de un an . Depunerea poate fi pe 30, 90, 180 și 365 zile;
Lucky Block – dacă vrei recompense zilnice, aceasta este una dintre cele mai bune variante pentru staking. Cu toate că este o monedă nouă, lansată în acest an, acesta are un potențial uriaș.
Moneda rulează pe Binance Smart Chain și poate fi tranzacționată pe Panckeswap Dex. Revendicarea zilnică a recompensei se face din pool-ul LBLOCK/WMBN.
Ethereum – o monedă excelentă pe termen lung, care atrage tot mai mulți investitori dar și dezvoltatori este Ethereum. În cazul în care vrei să faci staking cu ETH ai nevoie de minim 32 de monede;
Elrond – este o criptomoneda 100% românească, care este creată de 3 români din Sibiu. Aceasta a fost creată în 2017 și a devenit extrem de cunoscută la nivel internațional, având o creștere de peste 5000% în 2020 și un potențial uriaș de dezvoltare. Elrond funcționează pe sistemul PoS și îți generează un APY de peste 21%.
Cardano – este una dintre cele mai cunoscute criptomonde pentru staking și aceasta are un potențial de creștere foarte mare. Profiturile pe care le poți face în urma stakingului depind de platforma pe care o vei depune;
Solana – un token extrem de scalabil pe un blockchain care îți garantează tranzacții foarte rapide, a avut o creștere impresionantă în ultimul an. Câștigurile pot fi între 7 și 11% în funcție de platforma pe care vei face stakingul;
Alte criptomonde:
- Polkadot;
- Poligon;
- Algorand;
- Chainlink;
- Uniswap;
- Terra;
- Cosmos;
- Avalanche.
Se poate face staking cu NFT uri?
Da, se poate face staking cu NFT. Practic, blocându-ți NFT-urile poți primi recompense în criptomonede, pe care le poți folosi în alte modalități sau pentru a face, pur și simplu un venit pasiv, în timp ce îți păstrezi și NFT-urile. Unele recompense primite pot fi în tokenul platformei pe care se face stakingul.
Stakingul de NFT-uri se bazează pe mecanismul Proof of Stake, deci recompensele vor fi în funcție de numărul de NFT-uri pe care le-ai depus la staking.
Iată câteva platforme pe care poți face staking pentru NFT.
- Onessus;
- Only1;
- Kira;
- Splinterlands;
- NFTX;
- Sandbox;
- Mpbpx;
- PowerStation;
- Band Royalty;
- CyberKongz;
- LooksRare;
- Nftify;
- Tokenfy.
Află totul despre achiziția și tranzacționarea NFT-urilor alăturându-te comunității noastre.
Aici, te vei întâlni nu doar cu experți, dar și cu pasionați de acest domeniu. Vei putea pune întrebări, vei primi răspunsuri și vei știi la ce să te uiți pentru a lua cele mai bune decizii în investiția ta în arta digitală.
CTA NFT ALPHA
Ce inseamna Proof of Stake in procesul de Staking?
Pentru a înțelege ce este proof of stake trebuie să înțelegi prin comparație ce este un proof of work. Dar, înainte de asta, trebuie să mergem și mai la începutul acestui sistem.
Așa cum știi deja, orice criptomonedă are la bază un blockchain. Pentru a înțelege conceptul de proof of work și proof of stake, trebuie să știi deja ce este un blockchain.
Deci, blockchainul este o bază de date descentralizată care se află pe calculatoarele mai multor utilizatori din sistem. Acestea se numesc ”noduri în rețea”. Și pentru că, tranzacțiile trebuie să se sincronizeze între toate aceste calculatoare este nevoie de un mecanism de consens între ele.
Poof of work este modalitatea prin care se poate ajunge la un consens, prin confirmarea tranzacțiilor și obținerea de noi de blocuri în rețea. Cei care minează au de rezolvat niște puzzle-uri (hash) iar câștigătorul are dreptul să înscrie blocul în blockchain.
Deci, dacă în cazul proof of work, mineritul este dovada ca ai depus acel efort pentru a rezolva acel puzzle prin puterea de calcul (hash), în proof of stake mineritul devine minting, adică o dovadă a mizei.
Acest lucru, înseamnă că acele noduri care au mai multe monezi blocate, devin mult mai de încredere în rețea sau obțin mai multă autoritate ca validator în rețea și sunt aleși să producă un bloc nou în blockchain.
Stakingul și proof of stake oferă o modalitate nouă de a alege persoana care să înscrie blocul în blockchain.
Proof of stake sau PoS este, așadar, un mecanism de consens care se asigură că o persoană sau o entitate din rețea, poate valida tranzacții pe baza cantității criptomonedelor pe care le deține.
Spre deosebire de proof of work, validatorii nu sunt condiționați de necesarul unei puteri mari de calcul, pentru că aceștia sunt selectați aleatoriu și nu se află în competiție directă între ei.
Ei nu sunt angajați efectiv în procesul de mining, dar pot crea blocuri noi sau confirma un proces din tranzacții care demonstrează că sunt owneri la stake. De exemplu, un validator care deține 5% din criptomonedele puse a staking, poate să exploateze 5% din blocks.
Procesul de validare a unui bloc propus se mai numește și attesting. Validatorii primesc recompense pentru crearea de blocuri noi și pentru ordonarea tranzacțiilor.
Acum că știi cum te ajută stakingul în a face venit pasiv, tot ce îți rămâne de făcut este să începi să beneficiezi de pe urma acestuia, fie că ne referim la criptomonde fie la NFT-uri.