Ce Sunt NFT-urile

Christie, un artist digital renumit, cunoscut sub numele de Beeple, a vândut un NFT, în anul 2021 pentru 69 milioane de dolari. 

Jack Dorsey, fondatorul Twitter și-a vândut tot anul trecut,  primul său text postat în anul 2006, pe această rețea de socializare, sub forma unui NFT cu 2,9 milioane de dolari. NFT NFT NFT. Dar ce înseamnă NFT? Acesta este cu siguranță, o întrebare pe care ți-ai pus-o și tu. 

Cel mai probabil, ai mai auzit termenul NFT, pentru că în ultima perioadă din ce în ce mai multe știri, vedete și tot mai mulți oameni vorbesc despre acest  subiect, în care se învârt sume colosale de bani.  

Dar, ce înseamnă un NFT și de ce oamenii aleg să dea bani pe niște imagini destul de ciudate la prima vedere?

Cu toate că NFT-urile sunt încă o tehnologie destul de nouă și nu putem vedea acum toate modalitățile în care ele vor putea fi folosite în viitor,  lucrurile ne sunt foarte clare privitor la direcția pe care o ia viața noastră în următorii ani. 

Ne mutăm în online nu doar partea de socializare ci și experiențele, iar aici se va deschide o adevărată economie complet nouă de bunuri digitale unice pe care, la un moment dat, oricum ni le vom dori. 

Important aici, este să fim deschiși și să începem să vedem lucrurile dintr-o perspectivă nouă, pentru că aceste lucruri, oricum se vor schimba. 

Deci, ideal ar fi să începem de pe acum, să vedem această abordare ca pe una în fază incipientă, dar cu un potențial uriaș din extrem de multe puncte de vedere. 

NFT ce inseamna

NFT este acronimul de la ”Non Fungible Token”, care înseamnă un activ digital care nu poate fi schimbat pe altceva, pentru că acesta este unic. 

Comparativ cu lucrurile fungibile precum banii sau criptomonedele, care pot fi schimbate pe alte obiecte cu o aceeași valoare, NFT-urile sunt un token nefungibil, care nu poate fi înlocuit cu un altul de același fel, aceeași calitate și aceeași cantitate, în cazul când formează obiectul unei obligații, care certifică și garantează dreptul de proprietate și autenticitate asupra artei sau a bunurilor digitale.

Să luăm un exemplu. 

Dacă pentru o bancnotă de 100 de lei vei primi mereu aceeași valoare, pentru un NFT acest lucru nu se întâmplă, datorită faptului că valoarea acestuia poate crește sau scădea,  în funcție de foarte mulți factori.

Tokenul, în limbajul crypto este o unitate de valoare care este blocată pe un blockchain. 

Până acum ceva timp, bunurile non fungibile nu existau cu adevărat pe internet. Internetul funcționează ca un fel de mașina de copiat imensă, în sensul că orice fișier digital poate fi duplicat într-un număr infinit de exemplare, iar fiecare copie, este identică cu originalul. 

Acest lucru este unul benefic din multe puncte de vedere, pentru că oferă acces la informație, însă aduce și foarte multe dezavantaje, în special pentru creatori și artiști. 

Dacă un scriitor, spre exemplu ar fi vrut să realizeze doar 100 de ”prime ediții” a uneia dintre cărțile sale digitale, păstrându-și astfel valoarea, ca fiind o ediție din ”primele 100”, ei bine acest lucru nu era posibil, acum câțiva ani. 

Însă, cu ajutorul blockchain-urilor care sunt baze de date descentralizate pe care sunt păstrate criptomonedele, se pot folosi și pentru a crea fișiere digitale unice, care nu pot fi copiate, datorită faptului că informațiile nu sunt stocate toate, pe același server. 

În plus, acestor fișiere li se poate dovedi autenticitatea,  proveniența acestora putând fi verificată  sau urmărită oricând, de către oricine. 

Ce Este un NFT

Pentru a înțelege care e, de fapt treaba cu un NFT, cel mai simplu este să înțelegem despre ele că acestea sunt unice, tocmai datorită faptului că acestea nu pot fi copiate sau înlocuite cu altele similare.

Este ca și cum tricoul purtat de o anumită vedetă la primul său concert din cariera sa muzicală ar fi scos la licitație, dacă ar putea fi dovedit că acesta este autenticul, iar acesta ar avea o valoare considerabilă. Așadar, dacă se poate confirma autenticitatea unui obiect, acesta ar primi o valoare unică. Pe acest concept se bazează, de fapt și un NFT. 

Deci, dacă ne referim la ce este un NFT, într-o singură frază acesta este un act digital de proprietate combinat cu un certificat de autenticitate. 

O altă caracteristică interesantă a NFT-urilor, care le face să fie foarte dorite în lumea NFT-urilor este că acestea oferă anumite drepturi creatorului pe toată viața lui,  lucru care nu se întâmplă cu alte bunuri digitale. 

Cu toate că un investitor va alege să cumpere acel NFT, fie că vorbim de o imagine, un text, o melodie sau orice alt activ digital, o dată cu această achiziție nu se face și transferul a dreptului de autor. 

Ca să înțelegi foarte bine la ce referă acest aspect, vom lua ca și exemplu o melodie sau un video pe care le încarci pe Youtube. 

În momentul în care încarci melodia sau videoul tău pe Youtube, practic Youtube va găzdui acel bun digital pe serverele sale, ceea ce îi dă dreptul de a decide ce se întâmpla cu el, în momentul în care va încălca anumite reguli sau nu va mai fi eligibil pentru anunțuri plătite etc. Același lucru se întâmplă cu pozele de pe rețelele de socializare. 

Așadar, acum putem explica ce este un NFT crypto, pentru că NFT-urile sunt păstrate, practic, în portofelele crypto ale proprietarilor lor, care nu sunt legate de nici un fel de platformă. Acest lucru înseamnă că acestea pot fi folosite în orice mod și în orice loc. 

Spre exemplu, dacă alegi să achiziționezi un NTF pentru a-l folosi ca și avatar pentru profilul de Facebook, îl poți folosi oricând pe oricare altă platformă socială sau chiar în jocuri online fără ca cineva să îți poată lua acest drept. 

Cum au apărut NFT-urile?

Ideea de NFT a apărut de la ”monedele colorate” care au fost emise inițial pe blockchain-ul Bitcoin, în anii 2012-2013. 

În anul 2014, Robert Dermondy, Adam Krellenstein și Evan Wagner au fondat o platformă financiară peer to peer construită pe blockchain-ul Bitcoin,  sub denumirea de Counterparty.  

Aici, se făceau schimburi descentralizate și fiecare utilizator avea posibilitatea de a-și crea propriile monede tranzacționabile. Așa a început, inclusiv, comercializarea meme-urilor.  

Aceste monede, erau jetoane care reprezentau active din lumea reală și puteau fi folosite pentru a dovedi deținerea unui anumit activ, de la acțiuni, metale prețioase sau chiar mașini și imobiliare.

Ulterior, acest tip de monede au devenit de fapt o tehnologie nouă care a oferit posibilități viitoare de utilizare în mai multe direcții. 

Între 2017 și 2020 jetoanele, încep să treacă în blockchain-ul Ethereum, fiind introduse ca și jetoane nonfungibile. Apar astfel, primele jocuri pe bază de  NFT precum platformele de jocuri Axie Infinity și Enjin Coin.  

În anul 2021 casele de licitație de prestigiu încep să vândă arta digitală sub forma unui NFT iar NFT-ul lui Beeple este vândut pe o sumă impresionantă sau chiar record.  

Alte blockchain-uri precum Solano, Cardano, Tezos, Flow etc. încep să își creeze și ele propriile versiuni de NFT-uri, ceea ce duce la o creștere a cererii în special în metavers. 

În același timp Facebook se rebranduiește în Meta, trecând și el în metavers. 

Aici apare cu adevărat utilitatea NFT-uri care deschid o perspectivă nouă. 

OK. Dar de ce ar plăti cineva milioane de dolari pe un NFT, nu-i așa?

Pentru a înțelege foarte bine ce este cu aceste NTF-uri și ce rol au, ele ca și utilitate, dincolo de acea magine pe care o vedem, este bine să înțelegem că acestea vin ca un preambul pentru ceea ce urmează să se întâmple într-un viitor apropiat, în viața noastră, cu toate aceste schimbări majore. 

Nu doar, că am început să petrecem din ce în ce mai multe timp în online, dar încet încet intrăm în lumea metaversului, care este o epocă în care majoritatea interacțiunilor și experiențelor noastre de viață,  vor avea loc în lumi digitale. 

Așa cum s-au cheltuit milioane de dolari pe caractere sau piese în jocurile online, pe conturi pentru rețele sociale sau alte lucruri digitale,  la fel se vor cheltui bani, în curând pe tot felul de obiecte digitale care îți pot îmbunătă viața din lumea virtuală și nu numai. 

Lumea NFT începe să pună accent și pe utilitatea NFT-urilor, precum aderarea la anumite comunități exclusiviste. 

Ce fel de NFT exista?

Cu toate că în prezent cele mai frecvent tranzacționate NFT-uri sunt imaginile, adică arta digitală NFT, de fapt în lumea NFT-urilor se poate crea orice. 

Orice poză, caracter de joc, elemente ale unor jocuri online, melodii, video, colecții unice, biletele la anumite evenimente, cărți sau chiar texte pot deveni un NFT sau o artă NTF. 

Deținătorul unui NFT va știi că indiferent de cât de multe alte copii s-ar putea face după creația sa, indiferent de forma sa, întotdeauna se va putea demonstra autenticitatea sa. Acest lucru încurajează din ce în ce mai mulți oameni să creeze și să dețină NFT-uri care pot ajunge să fie licitate la valori impresionante. 

Dar să vedem, mai în detaliu ce tipuri de NFT există în prezent.

NFT artă digitală

Acest tip de NFT este unul dintre cele mai populare și din acest motiv, se vinde cel mai bine. 

Aceste NFT-uri aduc mari avantaje în lumea artiștilor care au posibilități incredibile de a-și vinde creațiile, așa cum a făcut Beeple cu NFT-ul său numit ”Everyday’s: The firt 5000 day”. 

Tot în această tipologie intră și GIF-urile dar și video-urile scurte, precum a fost ”Crossroad”,  creat tot de Beeple, care îl înfățișa pe Donald Trump, întins pe jos, gol, și care,  a fost vândut cu 6,6 milioane de dolari. 

Muzică

De când au apărut NFT-urile tot mai mulți artiști, muzicieni și DJ aleg să își vândă lucrările sub forma NFT-urilor, fapt care le pot aduce milioane de dolari în doar câteva ore sau zile. 

Creatorul unui NFT sub formă de muzică decide ce procent din profitul revânzării unui NFT va păstra. De regulă, acesta este sub 10%. 

Articole pentru jocuri video

Industria jocurilor video este printre cele mai mari industrii din lume.  Iar NFT-urile au apărut aici,  nu sub forma unui întreg joc ce putea fi tranzacționat,  ci doar a anumitor conținuturi precum personaje, articole sau alte elemente unice și exclusiviste, pe care jucătorii le pot achiziționa, ulterior sub forma unor colecții de NFT-uri în ediții limitate. 

Momente sportive memorabile

Cu toate că în România încă nu se tranzacționează astfel de NFT-uri, în America aceste lucruri sunt deja puse în vânzare tot mai des. 

Videouri scurte, cu momente semnificative din istoria sportului, care pot dura maxim 10 secunde se vând cu sute de milioane de dolari în USA. 

Meme-uri

Faimoasele meme-uri care ne fac să zâmbim adesea pe rețelele de socializare, se transforma acum în NFT-uri care pot valora milioane de dolari, în special atunci când persoana din meme este chiar creatorul meme-ului. 

Spre exemplu, meme-ul ”Disaster Girl a fost vândut sub forma unui NFT, cu 500.000 $, conform The Verge. 

Pentru meme-ul cu Dodge, cineva a cheltuit 4 milioane de dolari. 

Piese vestimentare virtuale

Da, pare destul de ridicol, însă având în vedere că ne îndreptăm spre o lume virtuală, avatarul tău va avea nevoie de haine, nu-i așa? 

Așa cum în realitate oamenii, își doresc piese exclusiviste de îmbrăcăminte, ei bine și în VR se întâmplă deja același lucru. Anul trecut, pe 10 septembrie 2021, Karl Lagerfeld, a epuizat o colecție de artă digitală de modă de 777 de bucăți, în doar 33,77 secunde, conform theinerline.com. 

Deci piesele de îmbrăcăminte virtuale, se vor vinde cu siguranța sub forma unor colecții limitate de NFT, la fel cum se vând deja poze pentru profilele rețelelor de socializare sau avatare pentru jocurile online. 

 Arta digitala NFT

Așa cum ai văzut, există numeroase variante de NFT-uri în care colecționarii aleg să investească. Totuși, arta digitala NFT este în acest moment cea mai bine tranzacționată.  

Investițiile tradiționale în artă pot fi destul de greu accesibile și par a fi destinate, în special investitorilor care dețin bugete colosale. Astfel că  arta NFT a permis accesul oricărei persoane care își dorește să devină un colecționar sau un investitor în piese de artă digitală. 

NFT ca artă digitală se poate regăsi în diferite forme, de la fotografii, la imagini realizate în mod digital, la video-uri sau chiar muzică, toate fiind piese unice. 

O diferență esențială între arta clasică și arta digitală este că NFT-urile pot fi vizualizate și gestionate sau chiar tranzacționate, în orice moment prin intermediul unor platforme specifice precum OpenSea, AXxie, Binance, Crypto etc. 

Cum se stabilește valoarea unei arte digitale?

Valoarea unei arte digitale este determinată cu o frecvență mult mai mare în comparație cu o piesă clasică de artă, care este predispusă să fie păstrată pentru foarte mulți ani fără a i se cunoaște valoarea reală actuală. 

Există foarte multe piese de artă digitală, care se găsesc pe piață, iar acestea pot varia ca și valoare. Unele piese noi pot fi scoase pe piață la un preț foarte mic și pot ajunge să fie licitate ulterior pentru milioane de dolari. 

Valoarea unei opere de artă digitală este determinată de diverși factori intangibili, cum ar fi reputația artistului, raritatea operei, unicitatea artei, cererea sau prețul pe care pasionații de artă sunt dispuși să îl ofere pentru acea piesă.  Toți acești factori au o influență foarte mare în definirea valorii. 

De ce au crescut NFT-urile si de ce sunt ele importante

Dacă te gândești să devii investitor, să îți creezi venituri pasive sau să fii pregătit pentru ceea ce urmează în metavers, cu siguranța NFT-urile sunt printre cele mai de top subiecte despre care se discută, în acest segment și unul, pe care se merită să îl iei în considerare, pentru că are un potențial de dezvoltare uriaș. 

NFT-urile au explodat încă din 2021 și devin, un domeniu de interes pentru tot mai multe persoane. 

Datorită tehnologiei pe care se bazează

Unul dintre cele mai importante motive pentru care NFT-urile au crescut în popularitate este tocmai tehnologia pe care acestea se bazează dar și pentru că pot genera venituri foarte frumoase într-un timp relativ scurt. 

       Spre exemplu, dacă alegi să achiziționezi piese din colecții limitate, iar valoarea acestora va crește, vei face profituri foarte bune.  

Vedetele și companiile și-au creat propriile NFT-uri

Vedetele, persoanele celebre și chiar marile companii ale lumii, au început să își creeze propriile NFT-uri sau chiar să achiziționeze diferite piese de artă digitală de valoare în ultimul an, ceea ce a făcut ca această piață să fie una foarte atractivă. 

Inclusiv Disney a anunțat că are planuri de a lansa NFT-uri în viitor, iar Visa a cheltuit peste 150.000 dolari pentru a achiziționa un NFT din colecția CryptoPunk. 

Cu fiecare nume mare care intră în spațiul NFT, încrederea că această tehnologie este una foarte bună crește. Iar numărul colecționarilor și investitorilor, de asemenea. 

Sunt foarte ușor de tranzacționat

Spre deosebire de alte tipuri de investiții, NFT-urile au un proces foarte simplu de achiziție dar și de vânzare. 

Se creează comunități 

       Un NFT nu este doar despre a deține o piesă de artă ci este mai mult de atât. 

Colecționarii și investitorii au propriilor lor comunități în care se întâlnesc zilnic și abordează diferite subiecte legate de anumite colecții, profituri sau riscuri,  participă la evenimente din domeniu, unde află informații de ultimă actualitate despre colecții noi ce vor fi lansate.  

Mai mult, NFT-urile pe care ei le dețin acum pot deveni foarte utile în curând, în realitatea virtuală care se pregătește cu noi proiecte interesante.

Care sunt riscurile tranzactionarii cu NFT?

Dacă crezi că intrând în lumea NFT vei deveni milionar peste noapte, s-ar putea ca lucrurile să nu fie chiar așa.

NFT-urile sunt o investiție, deci ca orice investiție este normal să existe anumite riscuri, în special aici, unde piața este destul de volatilă. 

Așa cum ai văzut valoarea unui NFT depinde de foarte mulți factori, deci atunci când intri în lumea NFT este bine să începi să investești în mai multe piese diferite și nu într-una singură. 

Ideal ar fi să începi cu 3 piese, iar de cele mai multe ori, doar una singură, va face cu adevărat profit. Însă, dacă vei știi cum să faci alegerea corectă, atunci, cu siguranță, se va merita. 

În același timp, trebuie să îți asumi faptul, că poți să pierzi, datorită faptului că prețurile se schimbă constant, dar tocmai aici intervine și posibilitatea de a câștiga profituri foarte bune. 

Deși pentru unii, NFT-urile par a fi mai degrabă un joc de noroc, ei bine, de fapt, în spatele acestei vehiculări stă o analiză amănunțită și pași foarte clari de urmărit. 

Din acest motiv, dacă te gândești să intri în lumea NFT este important să nu faci acest pas de unul singur, ci să ai oameni alături care te pot ghida și sprijini în procesul tău de a deveni colecționar. 

Te așteptăm în comunitatea noastră pentru a învăța cum să faci cele mai bune alegeri pentru tine. 

Vrei să tranzacționezi cu succes NFT-uri?

Scrie mai jos adresa ta de email ca să primești acces la trainingu-ul gratuit

Ai un prieten căruia i-ar fi de folos acest articol? Ajută-l cu un share. Îți va fi recunoscător :)

Autor Articol

Alex Hudițan
Alex Hudițan

Antreprenor, investitor și fondator al comunității NFT Alpha

Vrei să tranzacționezi cu succes NFT-uri?

Scrie mai jos adresa ta de email ca să primești acces la trainingu-ul gratuit

Cele mai populare articole

Articole Asemănătoare

Hey, mai ești interesat de tranzacționarea de NFT-uri?

Alătură-te acum comunității NFT Alpha