Ce este Blockchain si cum functioneaza?

Conceptul de blockchain a apărut pentru prima dată în 1982 la nivel teoretic, însă în 2008, Satoshi Nakamoto a format primul blockchain sub forma unui nou sistem de plăți, și anume, binecunoscutul Bitcoin. De atunci, toată această tehnologie a creat un fenomen global. 

Cu siguranță ai auzit acest cuvânt, în mai multe abordări, pentru că tehnologia blockchain este una dintre cele mai importante tendințe în domeniul finanțelor și investițiilor, în prezent dar și al inovației digitale.  

De la discuții despre criptomonede, la NFT-uri sau chiar sisteme securizate de păstrare a datelor pentru afaceri, în toate aceste domenii vei regăsi termenul blockchain.  

Totuși ce este acest blockchain și cum funcționează?

Ce este un Blockchain?

Blockchain este o bază de date online în lanț,  care nu aparține nimănui deși este  globală și o poate accesa oricine. Sună destul de ciudat, nu-i așa? 

Deși este un concept nou și oarecum destul de greu de înțeles de mulți oameni, vei înțelege imediat, cum este posibil acest lucru și de ce această tehnologie este una foarte utilă, care oferă extrem de  multe avantaje. 

Așa cum ne-am obișnuit, până acum, o bază de date era întotdeauna stocată într-un singur loc și deținută de cineva. 

Ei bine, acest lucru nu se întâmplă în cazul blockchain-urilor, pentru că aici, datele sunt stocate în sistem peer-to-peer, adică pe mai multe calculatoare, distribuite în întreaga lume. 

Practic, o informație, este împărțită în bucăți mai mici, care este distribuită în locații multiple. Deci, nu există o autoritată centrală și nimeni nu deține o copie a acestor date. 

Cum Funcționează Tehnologia Blockchain

Așa cum am văzut deja, un blockchain este o bază de date descentralizată care stochează datele, sub forma unor blocuri înlănțuite. 

Hai să luăm un exemplu ca să înțelegi și mai bine cum funcționează această tehnologie. 

Să ne imaginăm că vrei să stochezi datele unei cărți într-o astfel de bază de date.  Deci, începem să atribuim fiecărui capitol câte un număr. 

Numerele pe care le-am atribuit capitolelor sunt denumite de către programatorii bazelor de date, dacă am introduce aceste numere într-o foaie de calcul, înregistrări. 

În cazul blockchain-urilor aceste numere sunt denumite ”blocks” – blocuri , iar acestea se referă doar la acea parte a informației, care a fost stocată pe acel block. Astfel că, fiecare capitol al cărții tale va fi stocată în alte block-uri, formând astfel o înșiruire de blocuri.  

Blocurile noi de informații, sunt legate în mod fictiv de blocurile anterioare, create deja. 

Deci informațiile care au fost deja stocate pe un anumit block nu vor putea fi modificate sau schimbate, datorită faptului că ar trebui să schimbi și informația din block-ul anterior și din cel anterior lui s.a.m.d fapt care garantează o autenticitate a informației din acel block. 

Fiecare block conține o amprentă unică dar și amprenta block-ului anterior de care este atașat plus informația stocată. Aceste amprente poartă denumirea de ”hash” și este unică, fiind compusă din cifre și litere.  

Dacă este să ne referim la criptomonede sau NFT-uri, în aceste blocuri vor fi stocate toate informațiile în lanț, despre NFT-ul sau criptomoneda respectivă, precum, când au fost create, cine le-a cumpărat,  cui i-a fost vândut mai departe etc. 

 Avantajele Tehnologiei Blockchain

Tehnologia blockchain oferă extrem de multe avantaje, tocmai datorită modului în care funcționează. De aceea criptomonedele și NFT-urile sunt stocate pe acest tip de tehnologie, și tot mai multe servicii, inclusiv în mediul de afaceri tind spre a se folosi de această tehnologie impresionantă. 

Bază de date descentralizată

Un prim avantaj este faptul că aceasta nu este deținută de către nimeni, fiind descentralizată, deci ea, se află pe calculatoarele unor oameni care vor să facă parte din această rețea și care primesc un mic comision pentru a procesa o tranzacție sau o informație nouă.  

Așadar, această bază de dată nu poate fi manipulată de nimeni, de  bănci sau guverne și nu este afectată de inflație sau de alte elemente care pot aduce modificări. 

Securitate

 Securitatea este unul dintre cele mai signifiante avantaje, având în vedere că este aproape imposibil să  modifici informația de pe un block, pentru că informația este în permanență validată de peste milioane de computere dar și pentru că o dată modificată informația, întreaga înlănțuire va deveni invalidă. 

Deci, orice tip de tranzacție sau modificare va crea un alt block, care va fi legat de cel anterior, ceea ce presupune că nu se pot ascunde informații, că pot fi urmărite oricând și de către oricine și nu se pot falsifica. 

Transparență și încredere

Faptul că fiecare participant la această rețea poate vedea informațiile concomitent cu alți participanți care văd exact același informații, ce nu se pot modifica, oferă o transparență totală. 

Anonimitate

Un alt avantaj este că fiecare utilizator care se folosește de această tehnologie nu este identificat ca fiind, o persoană ci un număr și câteva cifre, iar datele tale sunt și ele împărțite pe mai multe servere, fapt care previne producerea de fraudă.  Totuși, datele acestea sunt criptate pentru a se evita furtul, dar ele pot fi accesate. De exemplu se poate vedea cine a fost deținătorul primului bitcoin sau cine a creat primul NFT. 

Investiții sigure

Această înșiruire în lanț a informațiilor referitoare, în special la investiții, promite un sistem nou de păstrare a banilor tăi, în siguranță. Chiar dacă ne referim la portofele virtuale. 

Dacă este să te gândești la sentimentul de încredere și siguranță, pe care ți-l oferă această tehnologie, doar pentru că totul este la vedere, transparent și nu poate fi schimbat, acesta ar fi un motiv suficient să îți dorești să te folosești de ea. 

De fapt, acesta este și motivul pentru care apelezi la o bancă. Doar că aici, comisioanele sunt mult mai mici și totul este mult mai transparent. 

Autenticitate 

Atunci când vorbim despre arta digitală sau NFT-uri, autenticitatea acelei creații poate fi dovedită, tocmai datorită acestei tehnologii care păstrează datele încă de la crearea acesteia dar și procesele de vânzare cumpărate prin care va trece fiecare piesă de artă digitală. 

Exista mai multe tipuri de Blockchain?

Da, există mai multe tipuri de blockchain-uri tocmai pentru că depinde foarte mult de modul în care acesta este utilizat și felul în care poate fi partajat. 

Pentru că utilitatea de bază a unui blockchain este pentru tranzacționare sau schimb de informații, acesta poate fi folosit în foarte multe direcții, fiind o tehnologie a viitorului. 

Dacă spre exemplu, ne referim la Bitcoin, acesta a fost modul în care blockchain-ul a fost introdus în mainstream iar informațiile despre tranzacții pot fi accesate de oricine. Dacă ne referim la NFT-uri, acesta ajută la dovedirea autenticității. Dacă ne referim la baze de date în afaceri, acesta este foarte util în securizarea informațiilor. 

Deci, în prezent există 2 mari  tipuri de blockchain-uri cum ar fi: cel public sau cel privat dar și alte variante ale acestora precum Consortium și Hybrid.  

Blockchain-ul public

Un astfel de blockchain este o bază de date care care poate fi accesată fără limitări de către oricine are acces la internet. 

Un utilizator care este este parte a unui blockchain public, poate accesa orice fel de înregistrări făcute în acel blockchain, fie că sunt anterioare sau curente, indiferent că ne referim la tranzacții, minare sau pentru dovedirea autenticității. 

Tranzacționările criptomonidelor sau de NFT-uri se folosesc de acest tip de blockchain. 

Blockchain-ul privat

Acest tip de rețea este una restrictivă care presupune existența unor permisiuni operative dintr-o rețea închisă. 

Un blockchain privat poate fi utilizat de o afacere, de o bancă sau de organizații, spre exemplu. 

Această rețea este restricționată publicului și doar membrii care sunt autorizați pot accesa informațiile din blockchain. Deci, datele sunt foarte bine securizate, în acest caz.  

Intrările unei astfel de rețea sunt limitate, autorizate și monitorizate de un administrator de rețea și orice intrare nouă va trebui procesată și acceptată de administrator. 

Utilizarea tehnologiei blockchain-ului privat poate fi implementată pentru a manageria lanțuri de aprovizionare într-o afacere, pentru a păstra date confidențiale,  a stabili identitatea digitală, pentru voturi etc. 

Consortium Blockchain

Un astfel de blockchain este semi descentralizat, să spunem așa, în sensul că acesta este gestionat de mai multe organizații. 

Practic, el este tot o rețea privată, adică nu poate fi accesată de publicul larg ci doar de acele organizații care au acces la acesta și pot face schimb de informații între ele.  

Consortium Blockchain este un sistem perfect de folosit în cadrul băncilor sau afacerilor cu mai multe filiale, din locații diferite. 

Hybrid Blockchain

Așa cum intuiești acesta este o combinație între blockchain-ul privat și cel public, utilizând sistemele ambelor tipuri. 

Cu acest tip de blockchain utilizatorii pot avea control asupra utilizatorilor care au acces la datele stocate sau doar anumite secțiuni sau înregistrări sunt private.

Cum ne putem folosi de tehnologia Blockchain?

Pentru că această tehnologie este una care oferă extrem de multe avantaje, aceasta are aplicabilitate în foarte multe domenii, deci este o tehnologie care va fi folosită de acum înainte, în extrem de multe direcții. Tot mai mulți oameni, tot mai multe afacerii, organizații, companii adoptă această tehnologie în activitățile lor. 

De la platforme sociale descentralizate, care nu vor mai putea cenzura sau controla conținutul, la voturi sau  înregistrări de date în afaceri, bănci, guverne, spitale. 

Modul de a călătorii se face altfel cu ajutorul acestei tehnologii, evitându-se astfel erorile de rezervare, stocarea datelor etc. Evident că aceste sisteme sunt încă destul de puțin implementate, însă vor fi în viitor, preponderente, având în vedere digitalizarea masivă a vieții noastre. 

În prezent avantajele blockchain-ului se văd foarte bine în tranzacționarea criptomonedelor și în dovedirea autenticității creațiilor de artă digitală sau NFT-urilor. 

Acest fenomen este unul care a prins avânt puternic și dă încredere atât investitorilor cât și creatorilor că totul este securizat, imposibil de falsificat și foarte transparent. Și, ce îți poți dori mai mult decât asta? Un sistem care să îți ofere toate aceste avantaje fie că este vorba despre banii tăi, creația ta sau investițiile tale.

Te așteptăm în comunitatea noastră unde vei afla exact ce avantaje aduce tehnologia blockchain în crearea, vânzarea sau cumpărarea de NFT-uri, un subiect în vogă, în prezent.  Aici, te vei întâlni cu experți în domeniu dar și cu oameni pasionați de aceaste lucruri, pe care începem să le experimentăm tot mai mult în viețile noastre. 

Decide să fii primul care este la curent cu felul în care poți face investiții în viitor sau cum să creezi/deții artă de valoare, căreia îi poți deveni oricând autenticitatea. 

Vrei să tranzacționezi cu succes NFT-uri?

Scrie mai jos adresa ta de email ca să primești acces la trainingu-ul gratuit

Ai un prieten căruia i-ar fi de folos acest articol? Ajută-l cu un share. Îți va fi recunoscător :)

Autor Articol

Alex Hudițan
Alex Hudițan

Antreprenor, investitor și fondator al comunității NFT Alpha

Vrei să tranzacționezi cu succes NFT-uri?

Scrie mai jos adresa ta de email ca să primești acces la trainingu-ul gratuit

Cele mai populare articole

Articole Asemănătoare

Hey, mai ești interesat de tranzacționarea de NFT-uri?

Alătură-te acum comunității NFT Alpha